Wat wil Amsterdam met de Leidsebuurt? Geen ‘Project 1012’ maar faciliteren van boeven

In mei 2011 maakte de gemeente Amsterdam bekend om binnen 8 weken weer een tiental kraakpanden te ontruimen ongeacht of de eigenaar uberhaupt plannen met het pand heeft. Voor het SPOK aanleiding om één pand uit deze lijst nader te bestuderen. Wat is er aan de hand in de Leidsebuurt?

Het pand Lange Leidsedwarsstraat 35 is al meer dan 40 jaar een speculatieobject. Vanaf 1968 (!!!) is de eerste leegstand in het pand ontstaan. Destijds in eigendom van een grote horecaboer in de Leidsebuurt die geen interesse had in de bovengelegen woningen; het ging om de horeca op de begane grond. Heden ten dage is dit nog steeds gemeengoed in deze horecabuurt: veel bovenwoningen staan leeg. Deze horecaboer Gersteland verkocht het pand uiteindelijk in 2005 aan David Beesemer, op dat moment was het pand al 4 jaar gekraakt. De krakers waren de decennia lange leegstand en bijkomende verloedering in 2001 namelijk zat en hebben bezit genomen van het pand, behalve van de kroeg op de begane grond.

Op het moment dat Beesemer het pand kocht in 2005 had hij al een bedenkelijke reputatie door oa zijn samenwerking met Dirk Jan Paarlberg. Toen even later begin 2007 de politie een inval deed in zijn woonhuis op de Apollolaan wegens betrokkenheid in het Holleeder-dossier werd snel duidelijk dat Beesemer ook geen plannen voor het pand zou uitvoeren. Financiering kon hij vanaf toen ook wel vergeten; de banken lieten hem vallen.

Van deze last wilde hij af door een mooie verkoopprijs te vragen aan een tot dan toe onbekende jonge studente van 23 jaar oud het pand kocht samen met de heer Michiel Krings van Elsrijk Invest. Dit riep natuurlijk veel vragen op. Wie zijn dit dan?

Het bleek al snel dat deze jonge studente Sharon Cohen een zeer invloedrijke vader had met vele connecties en contacten in de Leidsebuurt, vooral van bedenkelijke aard. De website Kleintje Muurkrant citeerde in 2001 dat: ‘Een breed politieonderzoek aan de gang was naar uiterst dubieuze zaken in onze hoofdstad waarbij ook het Hard Rock Cafe betrokken zou zijn’. Dat Hard Rock cafe was een vestiging van Cohen, buiten het wereldwijde concern om. De CID had tegelijkertijd zeer veel interesse voor deze Yona Cohen. Dit maakte ook snel duidelijk dat zijn dochter, die het pand op haar naam kreeg, een strovrouw was. Pa Cohen was dus eigenlijk eigenaar, samen met die Krings.
Bij Krings valt vooral op dat hij in de Boomstraat in pandjes handelde met Marcel Rekelhof (M.R. Vastgoed B.V.), Bart van der Kolk (K & K Vastgoed B.V.) en de al maanden gedetineerde witwasser Marco Proper. De eerste twee zijn failliet verklaard, de laatste is een echt lekker type. Kunnen we er dan al vanuit gaan dat het pand ook onderdeel is van een witwasoperatie? Lijkt er wel erg op!

Een ander interessant figuur is de handyman Michel de Bruin. Jawel, zelfs bekend van TV alwaar hij optrad in het vastgoedprogramma “Het Blok” waar hij de hoofdaannemer was. Deze Michel zat als tussenpersoon, of tussenhandelaar tussen verkoper Beesemer en kopers Cohen en Krings. Naast deze “bemiddelingsrol” heeft hij ook alle bouwaanvragen voor het pand ingediend.
In 2005 was Michel de Bruin onderdeel van een knokploeg die de bewoners van het vers gekraakte pandje Lindengracht 156 in Amsterdam met dreigementen en geweld probeerde te verjagen. De politie informeerde de bewoners zelfs dat dezelfde Michel de Bruin negen jaar (!) in de Bijlmerbajes gezeten had.

Dus, wat hebben nu? Een pand dat vanaf 1968 leeg stond. Een eigenaar die alleen interesse had in de begane grond en boven jarenlang het pand beschikbaar stelde aan een grote duivenpopulatie. Tot 2001: eindelijk wordt dit zeer grote complex gekraakt en worden de duiven verjaagd, worden er weer ramen ingezet, wordt het casco onderhouden en hebben er vele mensen gewoond. En dat is nog steeds zo.
Maar dan. De opeenvolgende eigenaren met zeer dubieuze reputaties zetten het speculatiespel voort. Beesemer, Cohen, Krings, De Bruin; ze ruiken geld.

En nu in 2011, bijna 10 jaar gekraakt, is er niet meer dan een vaag plan voor het pand ontwikkeld. Desondanks wil de gemeente Amsterdam nu deze eigenaren helpen door de krakers te ontruimen. Zoals we bij na recente ontruimingen hebben moeten constateren is dat er dan antikraak in komt. Welk probleem lost een ontruiming dan op? Waarom ondersteunt de gemeente, Openbaar Ministerie en politie deze eigenaren met een ontruiming voor leegstand?

Leidsebuurt en 1012
Het pand ligt niet in het postcodegebied 1012 waar nu alle handhavingscapaciteit wordt ingezet. Ook Bureau Bibob heeft geen ogen voor wat er zich in de Leidsebuurt afspeelt. Maar daarover later meer. Dan gaat het onder andere over over internationale XTC handel, Eddy Sasson, vastgoedspeculatie etc.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload