De Sasson connectie

UPDATE 3 mei 2012: Onderstaande artikel mag van Rechtbank Amsterdam op deze website blijven staan. Het SPOK won een rechtzaak aangespannen door de heer Edward Sasson. Zie ook
blogartikel
voor uitspraak etc.

Eddy Sasson, berucht XTC handelaar, is terug en wordt weer gezien in zijn oude Amsterdamse Leidsebuurt. Zo is hij ook alweer gespot in onder andere het Jazz Cafe Alto en grill-steakhouse Maya. Deze horecabedrijven zijn van Edward Sasson (hé, zelfde achternaam) maar Eddy komt daar ook over de vloer. Edward bezit nog een paar pandjes, vooral in de Leidsebuurt (Korte Leidsedwarsstraat 85-87, 99 en 111-115) en nog
een leuke villa in Buitenveldert aan de Roffart.

Op 11 oktober 1999 leidde Operatie Octopus tot een vangst van een miljoen ecstasypillen. Door een internationaal samenwerkingsverband van verschillende landen werden 49 mensen gearresteerd in onder andere Israël en Nederland. De hoofdverdachten waren twee Israëli, een Belg en de Nederlanders John Heinen uit Sint Willebrord en Eddy Sasson uit Amsterdam. Eddy Sasson, of zoals hij deze week weer in de kranten opdook als Ed S., kreeg in 2002 een flinke celstraf van 12 jaar cel voor het leiden van een internationaal opererende XTC-drugsbende. In 2003 werd zijn uiteindelijke straf uitgesproken: negen jaar. In Nederland werd deze groep bekend als de York-bende.

Het Openbaar Ministerie vordert nu, half juni 2011, 5 miljoen van Eddy Sasson met de pluk-ze wetgeving.
Tegelijkertijd vraagt men zich in de Leidsebuurt toch af hoe het toch zit met de oude horecazaken van Eddy Sasson.
Waar in wallengebied ‘1012’ zelfs befaamd jazzcafe de Cotton Club dreigde te verdwijnen omdat de exploitante een familieband had met Dino Soerel, blijkt veroordeeld crimineel Sasson banden (gehad?) te hebben met een cafe en een restaurant.

Waar in wallengebied ‘1012’ zelfs jazzcafe de Cotton Club dreigde te verdwijnen omdat de exploitante een familieband had met Dino Soerel, blijkt veroordeeld crimineel Sasson banden (gehad?) te hebben met een cafe en een restaurant.

Het Parool schreef destijds in 2002: “de miljoenen die met de handel binnenkwamen, zou Sasson geïnvesteerd hebben in onroerend goed, onder andere hotels in Israel.” Maar naast investeringen in Israël bleef de Leidsebuurt het centrum van Eddy Sasson’s handel.

Jaren geleden, de Leidsebuurt. Aan één kant van de straat zat Restaurant Maya, van waaruit de XTC handel werd gedreven. Aan de andere kant van de straat zat een “illegale” vestiging van het Hard Rock Cafe, uitgebaat door Yona Cohen, die tevens op belangstelling kon rekenen van de lokale politie.

Het lijkt dan ook zeer waarschijnlijk dat Sasson en Cohen elkaar sinds die tijd uit de Leidsebuurt kennen. Lisa Sweetingham noemt dit in haar boek “The Chain of Trust”. Een citaat uit dit boek “Chemical Cowboys”: “Sasson’s Maya restaurant and jazz club was known by Dutch police to be a thriving nightspot for underworld figures. Oded Tuito and his drug-smuggling friends would visit Maya when in Amsterdam.
Another notable Maya patron was a tough Israeli con from the north named Jacob “the Dog” Elchik. Like Sasson, Elchik had moved to Holland and married a Dutch woman…”

Dit spannende boek beschrijft een groot deel van de activiteiten van de York-bende waarvan Eddy Sasson volgens justitie één van de kopstukken was.
Omdat de zaak tegen Sasson zo lang heeft geduurd wil het O.M. hem nu een korting van één ton geven op de claim van 5 miljoen. Grappig.

En wat zijn de andere cadeautjes die de Gemeente Amsterdam nu geeft aan een paar andere boeven in de Leidsebuurt? Zou de gemeente nu echt gewoon allerlei (bouw)vergunningen geven aan het duo Yona Cohen en Michel de Bruin voor hun pand aan de Lange Leidsedwarsstraat 35?

Kijk als gemeente maar niet te lang naar de herkomst van het geld, je zou nog maar een verrast kunnen worden. Gewoon de andere kant opkijken is veel beter voor de economie, toch?

UPDATE 12 juli 2011: Eddy Sasson is veroordeeld door Rechtbank Breda tot betaling bijna 8 ton

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload